Wednesday, April 13, 2011

Eu cu cine votez?



Ca si in Romania, alegerile in Canada fac circ degeaba si cheltuie bani fara ca sa rezolve mare lucru (se mai pot asemana si cu unele comisi de pe aici... Comission Bastarache anyone?). In orice caz, federalele se apropie à grands pas si in seara asta am avut traditionalul Débat des chefs care in general se poate descrie ca si o arena cu patru papagali care o tin fiecare cu placa lui si repeta aceleasi strofe uzate.

Michael Ignatieff care a tot dat in Harper cu avioanele lui si cu "mega-prison-urile" pe care vrea sa le constuiasca.

Harpy (how we so affectionately call him) care se facea ca ploua cand i se punea o intrebare embarassanta si o tinea cu dezvoltarea economica si cu bugetul lui care ar fi rezolvat totul, dar doamnelor si domnilor, vedeti, opozitia ni l-a blocat deci nu e vina noastra ca in momentul de fata nu facem nimic (totusi, simpatia mea merge la el pentru ca imi imaginez ca au cam curs apele pe el in seara asta... poate de aia tot bea apa. On the other hand, sunt gata sa pariez ca avea calmante in apa aia ca altfel nu stiu cum a reusit sa-si pastreze zambetul toata seara cand toti ceilalti sareau pe el ca si cainii infometati la un ciolan pe strada).

Apoi il avem pe Gilles Duceppe care ne-a facut un curs de istorie si care ne-a plimbat de la al doilea razboi mondial pana la repatrierea constitutiei si cum Quebecul saracul a suferit in toate astea (totusi, a facut poante bune, deci nu a fost completely useless. "Bien sur que le Quebec se tient débout à l'UNESCO, c'est parce qu'il a pas de siège pour s'assoir" hahahaha trop fort!).

Si, in sfarsit, Jack Layton care e super cute cu bastonul lui cu tot si care la un moment dat am ajuns sa-l vizualizez facand tururi in jurul celorlalti trei candidati cu zambetul ala putin naiv al lui si cu o pancarta pe care scrie "Vote NPD". In orice caz, tipul lua orice ocazie pe care o avea ca sa-si vanda partidul (daca a ajuns pana sa ceara la fidelii Blocului sa voteze pentru el ca sa-l dea jos pe Harpy...).

Intr-un fel imi aduce aminte de scheciul lui Florin Piersic despre castravetele. De fapt asta se aplica la toti patru candidati... Vorbim de cultura? Ah dar o stabilitate economica favorizeaza cultura si partidul conservator s-a luptat pentru stabilitatea economica in Canada. Da, eu sunt mandru de valorile canadiene, iar eu si partidul liberal suntem pentru a le proteja impotriva americanizarii ceea ce domnul Harper nu o face cu planurile lui de a construi mega-inchisori. Oamenii nu ar trebui sa aiba dreptul sa vorbeasca franceza la locul de munca in Quebec, ar trebui sa fie o obligatie. De ce ati dat 6 miliarde la industria automobila in Ontario cand la industria forestiera din Quebec abia i-ati dat cateva milioane? Si de ce Quebecul este singura provincie care nu a semnat constitutia (*pentru ca sunt prosti, aroganti si incapatanati, de aia*)? Familia este importanta pentru noi si de aceea trebuie sa votati NPD iar eu sunt mandru de originile mele montrealeze si NPD-ul a incercat intotdeauna sa protejeze limba franceza in Canada, deci votati NPD. Poftim doamna Paillé? Sunteti in somaj? NPD-ul considera ca aceasta situatie este inacceptabila si va face tot posibilul ca sa va amelioreze conditia, deci votati NPD. Iar crastravetele este un fruct dicotiledonat de culoare galben-verzui, el face parte din familia curcubitaceelor, are tulpina in forma de vrej, se inmulteste prin seminte si are 98% apa. Gata!



Poate ca pana la urma ar trebui sa votam cu tanti Muguette Paillé...

No comments:

Post a Comment